понеделник, 30 ноември 2015 г.

Путин удари Турция

Русия наложи смазващи икономически санкции на Турция. Причината за тях официално е сваления руски бомбардировач, което според президента Владимир Путин има пряко отношение към националната сигурност на Русия. Президентът Владимир Путин подписа указ, с който санкциите влизат в сила незабавно.
Те са в няколко направления. На правителството се възлага избора да реши кои турски стоки да де бъдат забранени за внос. Годишно Турция внася храни за над 1 милиард евро. Допълнително се внасят и дрехи и платове за над милиард и половина евро. Най-вероятно това ще са едни от най-засегнатите сектори. "Обстоятелствата са безпрецедентни, ръкавицата е хвърлена и реакцията на Русия трябва да бъде адекватна на заплахата”, заяви Дмитрий Песков, говорител на руския президент . Предвиденото спиране на чартърните полети и забрана за туристическите агенции да предлагат почивки в Турция се смята за един от най-сериозните икономически удари. Над 5 милиона руснки туристи посещават годишно Турция. Тъй като по голамята част от руските туристи ходят на море в Гърция, Турция  и България. Отдръпването от едната дестинация може да се окаже полезно за другите две. Тъкй като българският туризъм не може да се конкурира по качество на услугата с останалите две, това може да е от помощ за посеемостта на курортите ни. Няма обявен краен срок на руските санкции. Президента Путин каза, че чака от Турция компенсация за щетите, както и официално извинение за свалянето на самолета.. Турция обяви, че са направили всичко възможно, за да изпратят тялото на загиналия пилот обратно в Русия. "Останките на пилота ни бяха предадени тази нощ. В последните дни турският премиер изглежда доста посърнал, уплашен и уморен.
Подготвихме го за превоза към Русия според всички изисквания на православното християнство. Церемониите бяха извършени в църквата в Хатай", съобщи турският премиер Ахмет Давутоглу. Турския президеент смята че наложените санкции няма да допринесат за спадане на напрежението. Премиерът Едроган отново помоли за подновяване на диалога с Русия. Мнението на премиера на турция претърпя разък обрат, от крайно остро към извинително и молещо. Русия изгражда в Турция ядрена електроцентрала, като спирането на проекта би нанесло доста сериозни щето на турската икономика. допълнителен страх е евентуалното прекратяване на проекта "Турски поток", който и без това беше с доста съмнително бъдеще. Това може да е причина за подновяването на "Южен поток" с трасе през България, но при по-добри, този път отговарящи на европейското законодателство условия.

Няма коментари: