петък, 13 април 2018 г.

Рязък скок в цената на криптовалутите

Явно ситуацията в в Сирия, както и цялостната картина на взаимоотношенията между САЩ и Русия се оказаха и положителни. Цената на криптовалутите скочи рязко в четвъртък, водена от 17-процентното поскъпване на bitcoin, пробивайки две граници – от 7 000 и 8 000 долара, само в рамките на деня, предава Bloomberg. Това се случва, след като точно преди една седмица стойността на най-популярната дигитална валута потъна до най-ниските си нива от пет месеца насам. След резкия скок сутринта цената все пак се понижи и в момента bitcoin се търгува около 7 700 долара, според Coindesk.
Bitcoin постигна впечатляващо развитие през миналата година, като достигна рекордна стойност от близо 20 000 долара през декември 2017 г. След това започна малко по малко да потъва.
Доста копачи на криптовалути в България се събудиха много богати днес. Явно меденият език на Тръмп може да генерира приходи.
Днес благодарение на изненадващия скок на bitcoin раздвижване имаше и за другите криптовалути и целият пазар нарасна. Най-голям ръст отбеляза EOS, която се повиши с 27% за 24 часа и с 53% за седмица. „Вече се появяват сериозни пари на пазара“, смята Джефри Ван де Лиймпут, анализатор от Cryptocampus. Той споделя как само преди няколко дни е бил помолен да извърши трансзакция от 200 000 bitcoin за китайски купувачи, като не пропусна да спомене и навлизането на пазара на Джордж Сорос. „Сега ще видим началото на истинския балон“, прогнозира още Лиймпут.
Заедно с това се забелязва сериозен спад в цената на рублата. Руската валута преживява най-лошата си седмица от 1999 г. - оттогава курсът ѝ не е падал толкова стремглаво, колкото през последните два дни. Това отбеляза по-рано днес "Файненшъл таймс", след 2% спад от началото на деня, който продължи по-късно заради заради предупрежденията на американкия президент Доналд Тръмп за ракетно нападение срещу Сирия.
Руската валута загуби 2.4% от стойността си само до около 14 ч. българско време днес, достигайки (преди коментарите на Тръмп) 64.68 рубли за долар - 10.3% по-малко, отколкото миналата сряда, и едва в късните часове на деня започна слабо възстановяване.
Този спад е по-голям, отколкото през 2014 г., след кримската криза и сриналите се цени на петрола. Един долар не се беше продавал за повече от 65 рубли от 2016 г. насам - дори в разгара на украинската криза седмичният спад никога не е бил над 10 на сто, пише агенция "Ройтерс".
През януари Джордж Сорос нарече криптовалутите "балон". Сега компанията му за 26 милиарда долара планира да търгува с крипто активи, съобщава Блумбърг. Hedge Fund Research. Междувременно хедж фондовете, които като цяло инвестират в акции, са увеличили стойността си средно с 0,4% за същия период.
Според агенцията, една от компаниите на милиардера е получила вътрешно одобрение за търговия с крипто активи - активи, които традиционните финансови мениджъри избягваха досега, поради ограничения опит в сектора, липсата на регулации и нестабилността им. Адам Фишър, ръководител на макро инвестирането на Soros Fund Management, е получил одобрението, но все още не е направил никакви инвестиции в крипто активи, пише Блумбърг, цитирайки хора, запознати с въпроса. Разрешението фондът да търгува с криптовалута идва в момент, когато цената на Bitcoin, която сулжи като маркер относно целия пазар на крипто валути, се понижи значително през 2018 г. В петък стойността на Bitcoin беше около 6600 долара, значително под максималната достигната в края на 2017 г. от близо 20 000 долара. През първите три месеца на тази година фондовете за криптовалута, които инвестират директно в редица крипто активи, са изгубили средно 52% от стойността си, според
Около 167 фонда, свързани с криптовалута, са открити през 2017 г., според Autonomous Research, а 20 са открити през тази година.

Няма коментари: